Od decembra by sa mal odpad zo Stropkova vyvážať na skládku v Chotči

22.11.2010 Stropkov

Stropkov 22. novembra (TASR) – Tuhý komunálny odpad (TKO) z mesta Stropkov by sa od decembra tohto roka mal opäť vyvážať na skládku pri obci Chotča, kde mesto úspešne dokončilo výstavbu druhej kazety na ukladanie odpadu.
Hovorca Mestského úradu v Stropkove Imrich Makó informoval TASR, že 18. novembra sa uskutočnilo konanie vo veci vydania zmeny integrovaného povolenia a zároveň kolaudačné konanie spojené s miestnym zisťovaním ukončenia prác na stavbe.
Hovorca uviedol, že kompletnú dokumentáciu, vrátane projektu náhradnej rekultivácie skládky, predložilo mesto pri ústnom konaní, kde bolo konštatované splnenie všetkých podmienok.
\"Keďže v priebehu hodnotenia technického stavu stavby priamo na mieste neboli vznesené orgánmi štátnej správy žiadne námietky, nič nebráni vydaniu kolaudačného rozhodnutia. Pre nás z toho plynie jasný záver, že skládka je prevádzkyschopná a po ukončení procesných postupov, vydaní právoplatného kolaudačného rozhodnutia by sme začiatkom decembra mohli opäť začať vyvážať odpad do Chotče, \" uviedol primátor mesta Stropkov Peter Obrimčák
K výstavbe ďalšej kazety muselo mesto pristúpiť z dôvodu ukončenia platnosti povolenia na prevádzkovanie prvej kazety tuhého komunálneho odpadu, ktoré platilo do 15. júla 2009. Odvtedy boli nútení vyvážať odpad na skládku v Holčíkovciach, ktoré sú vzdialené viac ako 20 kilometrov. Situácia sa skomplikovala v júni tohto roka, keď sa pri obci Miňovce zosunula cesta a prepravná trasa sa ešte predĺžila.
Realizáciu projektu výstavby druhej kazety v Choči, ktorá je vzdialená od mesta asi štyri kilometre, začalo mesto v septembri minulého roka odlesnením terénu. Z južnej strany nad skládkou sa dobudovala zemná hrádza a nová retenčná nádrž, kde sa bude zachytávať voda. Okrem toho tu vykopali odvodňovacie obvodové rigoly a postavili prístupovú cestu i oplotenie.
Náklady na výstavbu druhej kazety predstavujú 678.000 eur a radnica na tento účel využila prostriedky z úverových zdrojov. Hovorca uviedol, že samotné mesto a okolité obce vyprodukujú ročne asi 5000 ton tuhého komunálneho odpadu. To znamená, že pri stanovenej kapacite skládky 180.000 ton sa jej životnosť odhaduje na 36 rokov. Vzhľadom na rastúci trend separácie odpadu je však pravdepodobné, že TKO sa tu bude môcť uskladňovať aj dlhší čas.
Makó doplnil, že skládku bude prevádzkovať mestský podnik Služba. Zároveň potvrdil, že mesto neplánuje zvyšovať poplatky pre domácnosti za odvoz tuhého komunálneho odpadu.
 

Vyberte región